TASUTA tarne Eesti piires tellimustele alates 35€ 🚚

Toitumisnõustaja: immuunsüsteemi toetamiseks viska menüüst välja need toidud

Käes on aeg, kus inimesed pööravad üha rohkem tähelepanu enda ja oma lähedaste tervisele, heaolule ja ka toitumisele. Kindel on see, et ükski konkreetne toit meid ühegi soovimatu viiruse ja haiguse eest ei kaitse, küll aga saame anda endast parima, et pakkuda oma kehale just seda kütust, mida tal läheb vaja immuunsüsteemi turgutamiseks, et meid terve ja tugevana hoida. Ja seda aastaringselt!

Millised on need toidud, mis meie immuunsüsteemi turgutavad ja millised hoopis vastupidiselt laastavad. Mida võiks tegelikult koju varuda, kui ei soovi väga tihti poes käia?

Küsisime nõu toitumisnõustajalt Elis Nikolailt.

Toidud, mis tugevdavad immuunsüsteemi: 

Marjad

Marjad on küll väikesed, aga oi kui võimsad. Näiteks sõstrad, jõhvikad, pohlad ja astelpajud on väga C-vitamiinirikkad, jõhvikad toimivad ka põletikuvastaselt ning aitavad võidelda bakteriaalsete infektsioonidega. Mustikad on jällegi marjade ja puuviljade hulgas ühed kõige antioksüdantide rikkamad. Antioksüdandid aitavad omakorda võidelda liigsete vabade radikaalidega. Organismis, mis on terve ja vastupanuvõimeline, on vabade radikaalide ja antioksüdantide vahel tasakaal.

1 pakk Balance Multivitamiini supertoidusegu sisaldab 1 kg põhjamaiseid marju. Põhjamaiste marjadega vitamiinirikas supertoidusegu sisaldab rohkelt C-vitamiini, mis aitab kaasa immuunsüsteemi normaalsele talitlusele, energiavahetusele ja naha normaalsele talitlusele.”

Kurkum ja ingver

Kurkumis leiduv kurkumiin on tõeliselt võimas antioksüdant ning mõjub põletikuvastaselt. Proovi kindlasti maitsvat ja tervendavat India kurkumipiima ehk kuldset piima.

On kindlaks tehtud, et ingver aitab võidelda nohu, külmetuse ja isegi gripiga ja ära unusta, et nii ingver kui ka kurkum sobivad imehästi ka smuutidesse.

Selleks, et saaksid enda immuunsust loodusliku C-vitamiiniga toetada, oleme välja töötanud eriti kõrge C-vitamiini sisaldusega Immunity supertoidusegu. See on mõeldud kasutamiseks kogu perele – lastest vanavanemateni.

89690144 2553970664877407 3236386998612656128 o Boost Yourself

Fermenteeritud ja hapendatud tooted

Haiguste perioodil tasuks oma menüüsse lisada ka fermenteeritud toidud, nagu näiteks hapendatud kapsas ja kurk, korelaste kuulus kimchi, keefir ning ka jogurt. Nendes leiduvad naturaalsed probiootikumid aitavad hoida tasakaalus meie soolestiku mikrofloora ning seeläbi tugevdavad immuunsüsteemi. 70% kogu meie immuunsüsteemist asub tegelikult soolestikus!

Vana hea küüslauk

Seda, et küüslauk haiguste perioodil tervistav on, teavad vist küll kõik. Küll aga tasub teada, et kõige kasulikum on küüslauku tarbida toorelt. Kui soovid halvast hingeõhust pääseda, siis lihtsalt väldi küüslaugu närimist ja neela pisikesed tükid tervelt alla.

Brokoli ja selle idud

Brokkoli nimelt sisaldab ühte eriti võimsat antioksüdanti, sulforafaani ja kusjuures brokkoli idud sisaldavad sulforafaani 50 korda rohkem kui brokkoli ise. Seega kui Sa veel ei ole brokkoli seemneid idandanud, siis proovi järele. Idud sobivad hästi nii smuutide ja salatite rikastamiseks kui ka niisama näksimiseks.

Küll aga tasuks oma menüüs vähendada suhkru, töödeldud toidu ja ka alkoholi osakaalu.

  • Valge suhkur on täiesti toitaine vaene ja organism ei omasta suhkrust mitte midagi kasulikku. Veidi tervislikumad magustajad on mesi, agaavi- ja vahtrasiiirup, kookospalmi suhkur ja steevia.
  • Kindlasti tasub praegu eelistada eelkõige „päris toitu“, kuhu pole lisatud  e-aineid, maitsetugevdajaid jm lisaaineid. Ka teraviljadest eelista pigem täisteravilju – täistera kaerahelbeid, rukkileiba, pruuni riisi, täisterapastat ning toortatart – nendes lihtsalt on säilinud rohkem toit- ja kiudaineid.
  • Alkoholi seedimise ning kehast eemaldamisega peab organism nägema päris korralikku vaeva, seega seda lisatööd pole hetkel küll mõtet oma kehale anda.

Mida võiks siis praegu köögikappidesse varuda, kui ei soovi tihti poes käia?

  • Kindlasti tasub sügavkülmas teha ruumi külmutatud marjadele. Ka rohelist lehtvilja ning juba eelnevalt tükeldatud puuvilju saab väga edukalt just sügavkülmas kaua säilitada.
  • Menüü rikastamiseks võiks lisaks kõige populaarsematele kuivainetele, nagu kaerahelbed, tatar, riis ja pasta, köögikapis leiduda ka kinoad, läätsesid, odrakruupe ja miks mitte ka eksootilisemat kuskussi.
  • Konserveeritud oad ja herned on väga toitvad, valgurikkad ja boonuseks ka kauasäilivad. Kas teadsid, et punastes ubades on ainult õige pisut vähem valku kui sealihas?
  • Lihatoodetest tasuks samuti eelistada „päris liha“ ning jätta menüüst välja kõik poolfabrikaadid ja teised lihalaadsed tooted.
  • Lisaks kartulile lisa oma juurvilja nimekirja ka teised eestimaised juurikad, nagu näiteks kaalikas, peet, pastinaak, porgand ja nuikapsas.
  • Pähklid ja seemned on endiselt suurepärane valik vahepalaks ning sobivad ka magusaisu vähendamiseks. Erinevalt suhkrurikastest maiustustest on pähklid lausa pungil vajalikest toitainetest!

Lisaks teadlikule toitumisele, ole ikka positiivne ja rõõmus, liigu looduses, maga piisavalt ning veeda kvaliteetset aega oma kallite inimestega. Nii võid kindel olla, et oled andnud endast sellel veidi äreval ajal parima.

 

Lisaks lugemist

12 comments

  • Smuutid on tervislikud

  • Loen alati huviga toitumissoovitusi, aga pole leidnud ühtegi, mis klapiks kokku sellega, mis sobib minu seedetrakti eripäraga. 1. Mulle on keelatud kõik värske ja toores ja kiudainerikas, kuna mu seedetrakt ei saa sellega hakkama ja kõht on mul niigi lahti, kiudained aga pehmendavad soolesisaldist. 2. on mulle keelatud kõik hapendatud ja äädikaga toidud. 3. on mulle keelatud kõik pärmiga ja küpsetus-kergitusainetega tooted, 3. kuigi mul pole laktoosi- ega gluteenitalumatust, on mulle muudel põhjustel keelatud piima- ja teraviljatooted. Mulle on keelatud ka kõik seened ja jaapanipärased kastmed, kõik äädikaga valmistatud toidud. Suhkur, mahlad, kuivatatud puuviljad ja gaseeritud joogid on ka keelatud. Pähklid on ebasoovitavad. Kala võin süüa. Liha, välja arvatud sealiha võin süüa. Vett võin juua. Millise menüü ma koostan? Vesi lihaga või liha kalaga? 😛

    • Oluline on tegelt see, et organism saaks kõik vajalikud ained kätte ja selleks kõige lihtsamaks mooduseks on tarbida naturaalset mesilaste õietolmu mis ei ole töödeldud. See sisaldab kõiki vajalikke aineid mida organism vajab ning enesetunne ka muutub üsna koheselt paremaks ja energia voolab sisse. Lisaks kehakaal alaneb, ebatervislikud isud kaovad, immuunsus tugevneb ja muutub väga palju kõik paremaks. Ei ole vaja kunagi muretseda enam kas toitude tervislikult ja mida kõike pead sööma . Kui tarbid õietolmu siis võid süüa ka ainult putrusid sest oluline on et soolikatel oleks tööd.

    • Tere Anu! Mul on täpselt samamoodi:) sama nimekiri asjadest mis on no no. Ja ma olen Gurmaan ja armastan toitu:( . Müte süüa mingit jama maitsetut asja ei ole väga atraktiivne, aga ma üritan toidust väjem mõelda ja siis vaheoeal tuleb välja. Air frier aitab paljuski, aga siiski ma pean sööma värsket igapäev ja olen leidnud endale köögiviljad ja puuviljad mis ei sega. Näiteks apelsin või greip on ok, seega sitrused aga mandariinil on seda kile liiga palju.sidrun on hea ja tasakaalustab. EDU!

    • Marika kivinen

      Kommentaari lugedes hakkas mõttes mõlkuma VÄHI TUNNUSED teie seedehäiretest #
      Kannatasin pikalt sama jäma – koguaeg seest kääris ! Soovitan ikka arstile peale käija, et saadaks MRT.st läbi!
      Iga aasta lõigati midagi, paistetas, uus haiguslugu jne. Ja vereproov ei näidanud midagi, raviti mingeid sümptomeid !

      • Pärmseene vohamine ja bakteriaalne infektsioon. 2 asja mis on ala diagnoositud. Korralik ja pika ajaline organismi puhastus ja seedeensüümid jne ning soolestiku töö paraneb.
        Palju targemaks saab soolepõletiku kohta lugedes, koliit ja crohni tõbi, mille inimesed ei saa pea midagi süüa. Aga suudavad loodusraviga ennast ravida.

  • Helbe Mettis

    Ma vihkasin avokaadot. Nüüd sellega leppinud. Kasutan harva smuutis aga siis ka lisan kõvasti soola või ja küüslauku. No ei ole eestimaalase maitsele. .
    Mulle soovitati lihtsaid maapähkleid. Kuna olen täielikult pähkli fänn siis vastavalt rahakotile asendan avokaado pähklitele.
    Ostan tervise ampse kus on pähklid ja rosinad. Supper mulle.
    Kuna pidasin ka dieeti juba pool aastat ja sain maha kümme kilo siis vahetasingi õhtu näksimise mitme paki tervise snäkiga kus sees erinevad pähklid ja rosinad. Maksavad 1.25 pakk. Ostan õhtuks kaks pakki ja enne magama minekut pole rohkem süüa vaja.
    See minu variant aga mõnele ei sobi. Soovitan leida sulle oma 😊

  • Tiina Nurmik

    Täiesti välja on igasugustest nõuannetest jäänud toiduainete puriinisisaldus. Nende kohta info leidmine on keeruline. Palun abi!

  • Kas ja millega võiks asendada selles nimekirjas avokaado? No ei maitse mulle see ja ei mingis vormis. Kas pähklid ja kui siis millised?

    • Avokaado St võib võideid teha. Lisada küüslauku, köögivilju, meelepäraseid maitseaineid. Nuputa 😊

    • Aga kui veerandikese smuuti sisse poetad, siis maitset ei anna aga kreemisust ja kasulikke toitaineid küll.

Jaga arvamust