8 smuuti valmistamise põhitõde

Puuviljades on “toiteainerikkad kalorid”

Puuviljad ei anna ainult energiat, vaid ka palju vajalikke vitamiine, mineraale, antioksüdante ja kiudaineid – kõike seda, mida meil iga päev vaja, et olla terve, tugeva immuunsüsteemi ja rõõmsa meelega!

Smuuti olgu alati tasakaalus

Smuutit tehes tasakaalusta puuvili alati marjade või rohelisega. Tasakaalustamiseks sobib hästi näiteks spinat, lehtkapsas või rooma salat. Ühe smuuti kohta on soovitatav kasutada 1-2 osa puuvilja, võimalusel 1 osa juur- või köögivilja, 1 osa värskeid või külmutatud marju ning 1 osa vedelikku (vesi, kookosvesi, mandlipiim).

Sinu esimene smuutiretsept:

  • 1 banaan
  • 1 peotäis spinatit
  • 1 klaas* marju (maasikas, mustikas, vaarikas)
  • 1 klaas vett

*1 klaas = 250ml

Lisa iga koostisosa suhtes 1:1

[row]

[col span=”3″]

PUUVILI

Banaan
Ananass
Mango
Apelsin
Avokaado
Pirn
Õun

[/col]
[col span=”3″]

MARJAD

Vaarikad
Mustikad
Maasikad
Kirsid
Viinamarjad
Astelpaju
Mustsõstrad

[/col]
[col span=”3″]

ROHELISED LEHTKÖÖGIVILJAD

Spinat
Lehtkapsas
Salatileht
Rooma salat
Aedpetersell
Harilik naat

[/col]
[col span=”3″]

VEDELIK

Vesi
Kookosvesi
Värskelt pressitud mahl
Kodune õunamahl
Mandlipiim
Riisipiim

[/col]

[/row]

Kuidas valmistada smuutit - Boost Yourself

Väldi maitsestatud ja magustatud jogurteid

Jogurti kasutamine smuutides on väga populaarne, aga ka siin on oluline jälgida, millist jogurtit kasutada. Jogurtiga lisad juurde suhkrut ja muid lisaained, mida tegelikult smuutisse pole vaja lisada. Kui ikka tahad vedelda smuutit piimatoodetega, siis meie soovitame kasutada kas keefirit või maitsestamata jogurtit ning võimalusel mahejogurtit.

Ära tee smuutist jäätise-või piimakokteili

Piima lisamine smuutisse peaks olema täiesti välistatud, sest see raskendab seedimist ja ei lase puuviljadest/marjadest tulevatel toitainetel organismi imenduda. Piim ei sobi kokku ka värskete puu- ja köögiviljadega, sest võib tekitada gaase. Sama lugu on ka jäätisega, mis lisab smuutile juurde ka ebatervislikke rasvu ja suhkruid.

Parim smuuti vedeldaja on tavaline vesi

Smuuti kõige tervislikum ja parem vedeldaja on siiski puhas vesi, sest ta on neutraalne ja laseb ka teistel maitsetel esile tõusta. Lisaks on head vedeldajad ka mandli-, riisi- ja kookospiim, värskelt pressitud mahl või kookosvesi. Kui kevadel on võimalust, siis vahtra- või kasemahl on samuti suurepärased valikud.

Smuutit tehes jälgi, et seal oleks kiudaineid

Kiudained smuutis aitavad säilitada täiskõhutunnet ja hõlbustavad seedimist. Kiudainete olemasolu ühtlustab ka süsivesikute imendumist pikema perioodi peale. Et energiatase oleks ühtlasem, lisa smuutile peale puuviljade ja marjade ka erinevaid seemneid (chia seemned sobivad hästi), rohelisi lehtköögivilju (spinat, lehtkapsas, rooma salat).

boost yourself supertoidud smuutid Boost Yourself

Supertoidud tõstavad smuutide toiteväärtust mitmekümnekordselt

Supertoidud ehk väetoidud on maailma toitaineterikkaimad loodussaadused (seemned, viljad, marjad, taimed) ning tänu eriti kõrgele toiteväärtusele jäävad need tavaliste toiduainete ja ravimtaimede piirialale. Supertoidud tugevdavad immuunsüsteemi, võitlevad vabade radikaalide vastu, hoiavad südame terve, annavad energiat ja parema enesetunde, parandavad ainevahetust ja aitavad kaalu jälgida ning aitavad säilitada nooruslikku jumet.

    • Varustavad keha toitainetega
      Kõik supertoidud sisaldavad rikkalikult vajalikke toitaineid ning väga vähe dieediks sobimatuid halbu rasvu ja töödeldud suhkrut.
    • Tugevdavad immuunsüsteemi
      Paljudes supertoitudes sisalduvad toitained ja taimsed ühendid tugevdavad immuunsüsteemi, nii et sa ei jää nii tihti haigeks ega külmetu.
    • Võitlevad vabade radikaalide vastu
      Supertoitudes on rikkalikult antioksüdante, mis hävitavad rakke kahjustavaid vabu radikaale. Niimoodi paraneb su tervis ja väheneb südamehaiguste oht ning püsid kauem noor.
    • Hoiavad südame terve.
      Kõik need toitained, kiudained, head rasvad ja taimsed ühendid kaitsevad ka südant, vähendades põletikulisust ja tugevdades veresooni.
    • Annavad parema enesetunde
      Supertoidud annavad energiat ja peletavad väsimuse.
    • Parandavad ainevahetust ja aitavad kaalu jälgida
      Paljud supertoidud sisaldavad rohkelt kiudaineid ja vähe kaloreid, nii et võid taldriku mõnuga täis laduda ilma liigsete kalorite pärast muretsemata. Mõned kaloririkkamad supertoidud sisaldavad peale kiudainete ka rohkelt valke ja häid rasvu, nii et su kõht püsib kauem täis, ja mõned aitavad tõhusalt kaloreid põletada.
    • Aitavad säilitada nooruslikku jumet
      Supertoitudes leiduvad antioksüdandid kaitsevad nahka. Paljud supertoidud sisaldavad rohkelt C-vitamiini, mis tugevdab sidekudet, tagades ilusa ja terve naha.

Proovi järgi ja tunned ise

Oleme smuutide jaoks välja töötanud spetsiaalsed supertoidusegud, mis ühendavad endas looduse kasulikke omadusi ja just nii, et sobiks lihtsalt sinu igapäeva rutiini ja maitseksid smuutis hästi, oleksid mitmekülgselt kasulikud ja neid oleks lihtne kasutada.

  • Balance – looduslik multivitamiin meie oma kodumaa marjadega.
  • Energy – looduslik koffeiin pühib väsimuse ja maca annab lisaenergiat
  • Healthy Weight – langeta kaalu loomulikul moel, maitsvalt ja ilma dieedita. Rohke taimne valk hoiab isud eemal.
  • Detox – pungil rohelistest, mida organism iga päev vajab.
  • Immunity – kõige kõrgema loodusliku C-vitamiini sisaldusega supertoidusegu.
  • Crunchy – teravama mõistuse ja säravama naha supertoidud.
  • Workout – tasakaalustab hormoone, hea energia joogatunniks või taastumiseks peale rasket trenni.
  • Kollageenisegu – hoiab naha elastse ja noorena ning toetab küünte, juuste, liigeste ja lihaste tervist

Iga tootega paneme kaasa ka sobivad smuutiretseptid, mida oleme ise läbi proovinud, et sa ennast smuutit tehes kindlamalt tunneksid.

[ux_products columns=”3″ slider_nav_style=”simple” slider_nav_position=”outside” ids=”7487,222,1093532″]

Lisaks lugemist

7 Comments

  • Tere! Saan aru,et piim ei sobi smuuti vedeldamiseks. Aga kuidas on kefiiri ja naturaalse jogurtiga? Olen neid kasutanud ja mulle meeldib. Või ei ole see tervislik?
    Tänud ette vastamaks!
    Margit.

    • Reegleid siin ei ole, on ainult soovitused 🙂 Keefir ja naturaalne jogurt on kindlasti paremad variandid, kui tavaline poepiim, aga meie soovitus on eelistada taimseid piimasid. Näiteks mandli-, kaera- või kookospiima. Meie arvates piimatooted ei ole täiskasvanud inimesele tervislikud ja ise neid ei kasuta.

      • Tere
        Kas kollageenipulbri võib lisada kohe koos teiste smuutiainetega ja siis blenderdada või tuleks seda teha peale blenderdamist?

        • Tarjet

          Tere Kadri
          Kindlasti tuleks kollageenipulbrit lisada peale blenderdamist 🙂
          Me ei soovita blenderdada, kuna see lõhub kollageenipeptiidi (aminohappeid) nii palju, et need ei suuda kehas toimida just nii efektiivselt nagu ette nähtud.
          Soovitame kollageeni segada vedelikesse, kasutades mõnda vähem mehaaniliselt keerlevat instrumenti (näiteks lusikas ja seda juhtiv käsi), sest nii saab kindel olla, et tarbitav kollageen on suuteline tegema just seda, milleks seda tarbitakse. 🙂

  • Väga super artikkel! Nõustun Sveniga, ei soovita lisada lehmapiima smuutidesse ja toitudesse üldse, kuna see blokeerib oluliste toitainete omastumist. Nt: https://nutritionfacts.org/video/nutrient-blocking-effects-of-dairy/
    Keefiri ja jogurti osas pole kindel, kui palju blokeerib, kuid ei soovita, ebavajalik. Eriti kui tänapäeval on võimalik smuutidesse lisada erinevaid superfoode, mis tõstavad toiteväärtust palju!
    Veel üks geniaalne nipp, kui pole käe pärast taimset piima, on lisada smuutisse vett + pähkleid (nt para või kreeka või makadaamia pähkleid), andes juurde kreemjat tekstuuri asendavad ideaalselt taimset piima. 🙂

  • Tere, kas tõesti ei või piima kasutada? Mul tekivad mõnikord kõrvetised ning piima juues need kaovad ära.

    • Teet Torim

      Me ei soovita piima kasutada, kuna piim seob ära polüfenoolid (teatud liiki antioksüdandid). Soovitatav oleks piima asemel kasutada maitsestamata jogurtit, keefiri. Fermenteeritud piimal on kahjulikud suhkrud ja proteiinid ära seeditud bakterite poolt, seega oluliselt kasulikum.

Jaga arvamust